Een historische finale

Het is de dag van de finale tussen twee spelers die hun eerste Grand Slam kunnen winnen en tevens nummer 1 van de wereld kunnen worden. Dat is nog niet eerder voorgekomen. De finale tussen Carlos Alcaraz en Casper Ruud markeert een historische tennisdag.

We denken terug aan de november 2016, toen Andy Murray en Novak Djokovic de finale van de Tour Finals speelden en de winnaar nummer 1 van de wereld zou worden. Dat was mooi, maar het betrof geen Grand Slam. En Djokovic was op dat moment al de nummer 1. De wedstrijd van vandaag is anders. En uniek.

We durven de stelling wel aan dat vrijwel niemand zich drie weken geleden realiseerde dat Casper Ruud de volgende nummer 1 op de wereldranglijst zou kunnen worden. Dat besef kwam pas bij het begin van de US Open. Überhaupt zullen weinigen aan Ruud hebben gedacht als kandidaat voor de eerste plaats. Ooit dachten we daarbij aan Grigor Dimitrov, later aan Alexander Zverev, Stefanos Tsitsipas en recentelijk aan Carlos Alcaraz.

Het wordt dus één van die twee: Ruud of Alcaraz. Als Ruud vanavond wint, is hij nummer 1 van de wereld zonder ATP 1000- en 500-titels. Dan nog is hij de terechte nummer 1, want zoals we hier eerder al schreven: de ranglijst liegt nooit. Maar Carlos daarentegen heeft wel al twee 1000- en twee 500-toernooien gewonnen. Een Grand Slam titel en de eerste plek op de wereldranglijst daarbij is een wat evenwichtiger rijtje.

Daniil Medvedev is 15 weken nummer 1 geweest. Ruud heeft tot het einde van dit jaar 1.010 punten te verdedigen. Als hij vanavond de nieuwe beste van de wereld wordt, is de kans aanzienlijk dat hij die positie binnenkort weer moet afstaan. Alcaraz heeft tot en met december maar 280 punten te verdedigen. En bij de Australian Open van volgend jaar slechts 90. Als hij wint en de nieuwe nummer 1 wordt, kan dat het begin zijn van een langdurige troonbezetting.

Tot zover onze bespiegelingen. Het is nu aan de mannen zelf: Carlos Alcaraz en Casper Ruud. Een historische wedstrijd, man tegen man, the winner takes all, vanavond vanaf 22.00 uur.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s