Een toptoernooi in Kazachstan

Na de voor Nederland succesvolle Davis Cup, de emotionele Laver Cup en een paar kleine toernooien, komt de ATP Tour in de komende week weer echt op stoom, met twee 500-toernooien. De Race to Turin gaat daarmee de beslissende fase in.

Al geplaatst voor de Tour Finals zijn Carlos Alcaraz, Rafael Nadal, Casper Ruud en Stefanos Tsitsipas. Novak Djokovic kan plaatsing nauwelijks nog ontgaan. Hij staat weliswaar slechts 15e in de Race, maar als Grand Slamwinnaar mag hij meedoen, mits Djokovic voorafgaand aan de Finals in de top-20 staat. Dat gaat wel lukken, dus zijn er nog drie plekken vacant. Opmerkelijk en interessant is dat Daniil Medvedev nog zal moeten vechten voor plaatsing.

De Tour trekt voor de twee 500-toernooien naar Tokyo en naar Astana. Het toernooi van Tokyo gaat terug tot 1972, terwijl dat van Astana vrij nieuw is. Dat bestaat pas sinds 2020 en heeft voor het eerst dit jaar de 500-status. En het is sterk bezet, met onder anderen Carlos Alcaraz, Daniil Medvedev, Stefanos Tsitsipas en Novak Djokovic. Kazachstan zet zichzelf op de tenniskaart!

Ook Botic van de Zandschulp doet mee in Astana. Hij speelde ijzersterk in de Davis Cup, wat hoopvol was voor de rest van het seizoen. Maar deze week in Tel Aviv stelde Botic toch weer teleur. Hij krijgt in Astana een herkansing, met een eerste rondepartij tegen wild cardspeler Beibit Zhukayev, de nummer 326 van de wereld. Daarna komt hij wellicht uit tegen Djokovic. Dat zou de ultieme kans zijn om zijn naseizoen alsnog een kickstart te geven.

Daarnaast zijn we natuurlijk benieuwd naar het optreden van Alcaraz in Astana. Dat wordt zijn eerste ATP-toernooi als nummer 1 van de wereld, als gezegd in een ijzersterk deelnemersveld. Na zijn gewonnen US Open heeft de jonge Spanjaard zijn korte termijndoelstellingen genoemd: nummer 1 blijven tot en met het einde van het jaar en de Tour Finals winnen. Zijn missie begint in Kazachstan in de eerste ronde tegen Holger Rune. Geen eenvoudige loting.

Voor plaatsing voor de Tour Finals gaan de komende toernooien nog niet beslissend zijn. Maar boeiend wordt het zeker. In Astana is het vier uur later dan in Nederland. Het toernooi, met naast Botic ook Tallon Griekspoor, is te zien op Ziggo Sport Tennis, vanaf maandagochtend 8.00 uur.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s