De comeback van Dominic Thiem

Vandaag won Dominic Thiem in de kwartfinale van het toernooi van Antwerpen van Hubert Hurkacz. Het was zijn eerste winstpartij in vier onderlinge ontmoetingen tegen de Pool. Is dat het begin van meer moois voor Thiem? We hopen het.

Thiem won in augustus 2020 de US Open. Iedereen weet het nog wel: in de finale in een leeg Arthur Ashe Stadium, tegen Alexander Zverev, die een matchpoint kreeg. Maar het was Thiem die de eerste winnaar werd van een major buiten de Big 4 sinds Stan Wawrinka in 2016. Hij kon een serieuze bedreiging gaan vormen voor die vier. Maar het liep anders.

Dominic Thiem kreeg motivatieproblemen. In de najaarseditie van Roland Garros van 2020 kwam hij slechts tot de kwartfinale. Dat was mager, gezien zijn status op gravel. Zeven maanden later ging het van kwaad tot erger: toen verloor hij in Parijs zelfs in de eerste ronde. Er was iets geknapt in het hoofd van Thiem. En een week na die desastreuze nederlaag knapte er ook iets in zijn pols. Thiem was maanden uitgeschakeld, vanwege die pols, maar aansluitend ook door corona en ander fysiek ongemak.

Sinds maart van dit jaar is Thiem weer fit en doet hij pogingen om terug te komen. Aanvankelijk met weinig succes. Tot en met september speelde hij 16 toernooien, waaronder een aantal Challengers. Het resultaat: 16 overwinningen en 16 nederlagen. Zowel Novak Djokovic, Rafael Nadel als Roger Federer stonden ook ooit lange tijd aan de kant door blessures. Maar zij kwamen snel weer op hun oude niveau en wonnen niet lang na hun comebacks Grand Slams. Federer en Nadal zelfs direct. Voor Thiem echter was zijn comeback een worsteling.

Was. Want deze maand lijkt het tij te keren. Vorige week won Thiem drie wedstrijden in Gijon en haalde daar de halve finale. En deze week doet hij dat opnieuw, waaronder met een overwinning op een voormalige angstgegner. Dat zijn in twee weken tijd twee nederlagen en zes overwinningen. Een heel wat beter saldo dan in de voorafgaande maanden!

Het valt natuurlijk nog te bezien of deze reeks inderdaad het begin is van een terugkeer van Thiem aan de wereldtop. Maar we hopen van wel, want naast de Grote Twee, Carlos Alcaraz, Daniil Medvedev, Stefanos Tsitsipas en Alexander Zverev zien we in de nabije toekomst graag nog een speler die meedoet om de hoofdprijzen. De halve finale is morgen, tegen Sebastian Korda. Niets ten nadele van Korda, maar dan zijn we voor Dominic Thiem.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s