Het familiebedrijf Ruud

Casper Ruud is de verrassing van Turijn, Stefano Tsitsipas is de teleurstelling wat ons betreft. De sympathieke Noor heeft zich van gravelspeler ontwikkeld tot een allround tennistopper. Z’n service en zijn backhand zijn aanwijsbaar stukken beter geworden. En nu staat hij dus in de finale van de ATP Finals. En eigenlijk wilden we in dit stuk een pleidooi houden voor de ongezonde familiecultuur in het team Tsitsipas, waar de ouders zich nogal manifesteren tijdens de wedstrijd. En het leidt nergens toe; want de Griek is niet echt beter geworden de laatste tijd.

Maar een blik op de site van de Noor maakte duidelijk dat ook zijn team een familiebedrijf is. Pa Ruud (oud-tennisser) is de hoofdcoach, moeder Lele doet de administratie. Overigens staan er maar liefst 10 namen bij het team Ruud. Het maakt duidelijk hoe de sport is veranderd; en hoe groot het verschil is geworden tussen de ATP-top en zeg een speler op plek 150 die moeite heeft om rond te komen – maar dat terzijde. Team Ruud bewijst: familie in het begeleidingsteam kan wel degelijk werken.

Maar waar het bij Ruud werkt, hebben we de indruk dat het bij Tsitsipas niet in zijn voordeel uitpakt. Een beetje coach had hem bijvoorbeeld keihard aangepakt na zijn persco na de verloren partij tegen Rublev. De Griek vond het eigenlijk onbestaanbaar dat hij had verloren. Hij had de betere slagen en eigenlijk was de Rus maar een beperkte tennisser. Om een dergelijke gedachtegang uit te spreken als je hebt verloren, is nogal stomzinnig. Bovendien gaat toptennis om winnen, stijlprijzen worden niet uitgedeeld. Nadal kwam vroeger ook niet aan het net, maar dat was geen belemmering om de nummer 1 van de wereld te worden.

De amicale Ruud vecht zijn eigen strijd uit op de baan, en neemt veelal zijn eigen beslissingen. Tsitsipas is voortdurend bezig met zijn vader en de rest van de box. En sinds er actief gecoacht mag worden, lijkt de situatie er niet beter op te worden. Als het goed gaat, is het een feestje om naar de Griek te kijken. Zijn volley’s zijn soms geniaal en de dynamiek spat er vanaf – hiervoor kijk je tennis. Maar als het misgaat, oogt hij als een drama-queen in een slechte soapserie. Het vroegere servicekanon Mark Philippoussis is toegevoegd aan zijn team – maar of hij de power heeft om de situatie te doorbreken?

Ivan Lendl was de man die Murray hielp aan zijn grote doorbraak. Een man die niet gevoelig was voor het gezeur van de Schot; de man die zag wat er nodig was om slams te winnen. Ook bij Murray was er sprake van een familiebusiness – moeder Judy was niet te vermijden. Maar Lendl trok zich nergens iets van aan, en Murray was hem eeuwig dankbaar. De oplossing voor de Griek weten we niet, maar op dit pad verder gaan, is vrij zinloos. Hij is 24, het is zeker niet te laat, maar een koerswijziging is noodzakelijk. Pa en ma uit de box lijkt een goed begin, maar er is nog wel iets meer nodig!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s