Van majorwinst naar de gevangenis

Hij is de nummer 72 op de MasterTennis GOAT-lijst van 2022. De man met de gouden arm, maar zonder moreel kompas: Roscoe Tanner.

Tanner was tennisprofessional van 1972 tot en met 1984, toen hij moest stoppen vanwege een elleboogblessure. Als tennisser was de Amerikaan vooral bekend om zijn steenharde service. Volgens de overlevering zou Tanner in februari 1978 een service hebben geslagen met een snelheid van 246 kilometer per uur. Een toenmalig wereldrecord, dat later gebroken zou worden door Andy Roddick. Tevens zou Tanner tweemaal in zijn carrière met zijn service de staalkabel van het net hebben gebroken.

Bij Roscoe Tanner denken we aan de Wimbledonfinale in 1979, die hij in vijf sets verloor van Björn Borg. Maar zijn plek op de GOAT-lijst van MasterTennis verdiende hij twee jaar eerder. Toen won hij de Australian Open, destijds nog gespeeld op gras, in de finale van Guillermo Vilas. Bij die ene majortitel bleef het, op basis waarvan we Tanner een eendagsvlieg zouden kunnen noemen. Toch was hij dat niet, vanwege die Wimbledonfinale, vanwege in totaal 15 toernooioverwinningen en ook omdat hij in zijn carrière van alle toppers uit zijn tijd won, zoals van Borg, Connors, Lendl en McEnroe.

Maar na zijn succesvolle tennisloopbaan kwam de val.

Tanner was een sociopaat. Hij was drie keer getrouwd, had vijf kinderen bij vier verschillende vrouwen, ging voortdurend vreemd en bedroog ook zijn vrienden en collega-tennissers. Zijn eerste arrestatie vond plaats in 1997, terwijl hij meedeed aan een senioren tennistoernooi. Hij belandde in de gevangenis omdat hij de alimentatie voor zijn kind niet had betaald. Later zat hij nog gevangenisstraffen uit financiële malversaties, waaronder de betaling van een jacht en twee Toyota Highlanders met valse cheques.

Aan zijn tenniscarrière heeft Tanner niets overgehouden. De 1,6 miljoen dollar die hij bij elkaar heeft geslagen zijn verbrast. En de trofee voor zijn overwinning op de Australian Open is hij eveneens kwijt. Die is door zijn tweede vrouw verkocht. Berouw kwam na de zonde. In 2012 zei Tanner: “I let everyone down. I didn’t represent the sport the way I should have done it. I’m not proud of that”.

Hoe het nu is met Tanner en wat hij tegenwoordig doet, weten we niet. Voor de GOAT-lijst selecteren we niet op karakter en op goed gedrag, maar op prestaties. Op grond daarvan heeft Roscoe Tanner zijn plek in de geschiedenisboeken van het tennis verdiend.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s