Een filantroop met vreemde trekjes

Gisteren hadden we het over Roscoe Tanner, de Grand Slam kampioen die na zijn tenniscarrière op het criminele pad belandde. Vandaag hebben we het over Johan Kriek, de geboren Zuidafrikaan, die zich na zijn tennisloopbaan in de filantropie begaf. Maar die toch ook vreemde trekjes vertoont.

Kriek won de edities van de Australian Open van 1981 en 1982. Het bijzondere daarvan was dat beide overwinningen in hetzelfde jaar plaatsvonden: in 1982. Het toernooi van 1981 begon in december van dat jaar en eindigde met de finale op 3 januari 1982. De editie van 1982 werd gespeeld vanaf eind november, met de finale in december. Beide finales won Kriek toevalligerwijs van dezelfde tegenstander: Steve Denton. Een unieke reeks.

Daarna zou de Australian Open nog drie jaar gespeeld worden aan het einde van het kalenderjaar, waarna het toernooi vanaf 1987 definitief verhuisde naar het begin van het jaar. Die verschuiving heeft eraan bijgedragen dat toppers alsnog gingen meedoen aan het toernooi. Johan Kriek was een van de laatste subtoppers die kon profiteren van het meestal wat zwakkere deelnemersveld in Australië.

Kriek was inmiddels genaturaliseerd tot Amerikaan en richtte in 2005 de Global Water Foundation op, een organisatie die zich inzet voor wereldwijde projecten ter verbetering van de waterkwaliteit en sanitaire voorzieningen, vooral in ontwikkelingslanden. Een nobel initiatief! Tevens runt hij een tennisschool in Palm Beach, Florida.

Maar daarnaast ontdekken we ook een vreemde kant aan Kriek, eufemistisch gezegd. Op Twitter noemt hij zichzelf een ‘Proud Patriot’ en pleit hij voor impeachment van Joe Biden, stelt hij dat mensen die op Democraten stemmen hun brein moeten laten onderzoeken, meent hij dat de Democraten verkiezingsfraude hebben gepleegd en roept hij dat Anthony Fauci de gevangenis in moet. Et cetera.

Tsja, we vinden daar wel iets van, maar we zijn een tennisblog en dus eindigen we met de tennisser Kriek. Die Johan Kriek heeft met zijn twee overwinningen in Australië in 1982 zijn plek op onze GOAT-lijst verdiend. Om precies te zijn: de 70e plaats.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s