Roger Federer: gestopt, gemist en herinnerd

De aankomende GOAT-lijst van MasterTennis is aanleiding om het nog een keer te hebben over Roger Federer. Hij stopte dit jaar als tennisprof. Zullen we hem missen? En welke herinnering aan Federer schiet jullie te binnen?

In 2013 publiceerden we de GOAT-lijst voor het eerst. In dat jaar stond Ivan Lendl op de derde plaats. Pete Sampras was tweede en Roger Federer de GOAT, met destijds 17 Grand Slam overwinningen. Acht jaar lang voerde Federer de lijst aan, tot Novak Djokovic hem vorig jaar voorbij ging. De vraag is of ook Rafael Nadal Federer passeert.

De volgorde op onze lijst wordt bepaald door prestaties, waarvoor spelers punten krijgen. De majors wegen het zwaarst: overwinningen en finaleplaatsen. Maar bijvoorbeeld ook overwinningen bij Masterstoernooien tellen mee, evenals het aantal weken dat spelers nummer 1 van de wereld waren. Ondanks dat hij cijfermatig is voorbijgestreefd door Djokovic, is Federer voor veel tennisliefhebbers nog steeds de greatest of all time. Vanwege zijn persoonlijkheid en de schoonheid van zijn tennis. Dus terug naar onze beginvraag: zullen we hem missen?

Ons antwoord daarop is ja en nee. Nee, omdat we al gewend waren aan zijn afwezigheid, sinds zijn laatste wedstrijd op Wimbledon in 2021. We zitten inmiddels volop in het tennis zonder hem. En ja, omdat ook wij genoten van zijn tennis. Van zijn talent en creativiteit, de afwisseling in zijn spel, zijn improvisatievermogen, de flick of the wrist. Het komt allemaal terug in de punten in bijgaand filmpje.

Het kwam uiteraard voor dat we wedstrijden van hem misten. Menigmaal hebben we die wedstrijden vervolgens teruggekeken. Want hoewel de uitslag al bekend was, was een partij van Federer altijd het terugkijken waard. Het spel van bijvoorbeeld Djokovic en Nadal is redelijk voorspelbaar. Hun patronen zijn vrij standaard. Maar bij Federer gebeurden altijd onverwachte dingen. Hij was een unieke tennisser.  

Welk moment uit zijn carrière schiet ons het eerst te binnen? Dat is 8-7; 40-15. De finale van Wimbledon 2019. De twee matchpoints tegen Djokovic. Op eigen service. De forehandmisser en de passeerslag op die momenten. De verloren game en de uiteindelijk verloren wedstrijd. Het was knap dat Federer zich na die game herstelde en uiteindelijk nog de tiebreak op 12-12 haalde. En het sierde hem dat hij na afloop aangaf trots te zijn dat hij deel had uitgemaakt van een historische finale. Federer bleef nooit lang hangen in nederlagen.

De carrière van Federer kende vele bijzondere momenten. Hoogtepunten en dieptepunten. We zijn benieuwd welke jullie memoreren, ter herinnering aan de tennisser Roger Federer, de nummer 2 op de GOAT-lijst van 2022.      

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s