Twaalf Nederlandse tennissers met een ATP-titel

Het is de day after. De dag na de toernooioverwinning van Tallon Griekspoor. Waarschijnlijk geniet Tallon nu na, met 250 ranglijstpunten en ruim 97.000 dollar in zijn zakken. Wij kijken ondertussen terug naar Nederlandse winnaars van ATP-toernooien.

Ten onrechte schreven we gisteren dat Sjeng Schalken de laatste toernooiwinnaar was voordat Tim van Rijthoven vorig jaar won in Rosmalen. Dat klopte natuurlijk niet. Dat was Robin Haase, die in zowel 2011 als 2012 het toernooi van Kitzbühel won.

Schalken, van Rijthoven, Haase en Griekspoor maken deel uit van een groep van twaalf Nederlanders die een ATP-toernooi hebben gewonnen. De andere acht zijn Tom Okker (26 titels), Richard Krajicek (17), Jan Siemerink (4), Jacco Eltingh (4) Martin Verkerk (2), Paul Haarhuis (1), Peter Wessels (1) en Mark Koevermans (1). Sjeng Schalken won 9 ATP-toernooien.

Daarnaast hebben we nog vier Nederlandse spelers die ATP-finales hebben gespeeld, maar die verloren. Dat zijn Raemon Sluiter (4 finales), Michiel Schapers (4), Huub van Boeckel (1) en Botic van de Zandschulp (1).

Een speciale vermelding verdient Michiel Schapers. Hij was in de jaren ’80 de eenzame vaandeldrager van het Nederlandse tennis. Hij behaalde finales van ATP-toernooien in 1987, 1988, 1989 en in 1991. Die laatste finale was bij het toernooi van Rosmalen, toen Schapers al 31 jaar was, destijds oud voor een toptennisser.

Het was het begin van het gouden decennium voor het Nederlandse tennis, met in totaal vijf Nederlanders in het hoofdschema: Richard Krajicek, Jan Siemerink, Jacco Eltingh, Paul Haarhuis en dus Michiel Schapers, die als enige Nederlander voor toelating een wild card nodig had.

In de halve finale won Schapers van wereldtopper Michael Stich. Maar in de finale verloor hij jammerlijk van een andere Duitser, Christian Saceanu, die nooit hoger zou reiken dan de 60e plaats op de wereldranglijst. Schapers kreeg twee matchpoints, maar benutte die niet. Een gemiste kans op een titel! Gelukkig lukte het Tallon Griekspoor gisteren wel om een ATP-toernooi te winnen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s