Een krankzinnige nachtwedstrijd

Een heldenepos, dat was de overwinning van sir Andy Murray – met ijzeren heup – op de Aussie Kokkinakis. Na het verslag van gisteren hoog tijd voor een nabeschouwing, in zes punten. Want dat verdient deze historische overwinning.

1. De grote strijder Murray, het wordt vaak gezegd. En als je’m van hoek naar hoek ziet rennen dan begrijp je dat goed. Maar het is ook getalsmatig te onderbouwen. Uit de stats blijkt dat hij de man is die het vaakst is teruggekomen van een twee sets tegen nul achterstand. Na afloop was hij de eerste omdat feit te onderkennen. Murray kent zijn klassiekers. De statistiek: hij won 11 keer in deze situatie, daarmee is hij leider in deze categorie. Voor Federer, Becker en Krickstein.

2. Murray was de eerste om te zeggen hoe krankzinnig het is dat de organisatie dergelijke partijen tot in de vroege ochtend laat doorspelen. Hij verwees naar de ballenkinderen die om 7 uur in de ochtend thuis zouden komen, Andy zou woedend zijn als zijn kinderen dat zou overkomen. Maar het is om allerlei redenen een slecht idee. Het enige dat pleit voor doorspelen, is dat het een mooi verhaal oplevert. Maar voor de toeschouwers in het stadion, de spelers en de tv-kijkers is het stupide en nodeloos. Mogelijk gaat deze partij ervoor zorgen dat het stopt (planning!). Een beetje zoals Isner-Mahut ertoe leidde dat er nu overal sprake is van een tiebreak.

3. De fans waren wild en soms aangeschoten, hoe kan het ook anders in het holst van de Australische nacht. Een van de mooiste momenten kwam na de heroïsche rally in set 3. Murray haalt een paar smashes terug van Kokkinakis, na diverse sprintjes op de immense baan. Murray wint het punt, en de Aussi gooit van woede zijn racket op de grond. Muzza grijpt het moment aan om het publiek nog verder op te naaien. Hij wijst naar zijn oor; waar blijven jullie nu…de partij is gekanteld en Murray pakt het podium.

4. En een beetje humor. De on court interviewer benadrukte na afloop nog eens ‘dat hij groot is in alle opzichten’. Murray herkent de sfeer in het stadion – het wordt bijna licht en er zijn nog altijd toeschouwers – en hij meldt dat zijn vrouw daar anders over denkt. Vintage Andy.

5. Nu volgt Bautista Agut in ronde 3, de man die hij ook ontmoette in Melbourne in 2019, die verliespartij leek toen het einde van zijn loopbaan in te luiden. En hij verloor ook al van hem in Basel in oktober ’22 – in zijn tweede tennisleven (na de twee heupoperaties). De Spanjaard is een taaie tegenstander, iemand die ook uren door kan gaan en vooral speelt om niet te verliezen. Kan Murray, samen met coach Lendl (zagen we daar iets van emotie?), een strijdplan bedenken en het vermoeide lichaam weer in gang trekken? Het valt te betwijfelen, maar het niveau dat hij haalde, stemde toch ook hoopvol.

6. Ten slotte was er onmiskenbaar een link met die andere beroemde rally uit New York, tussen Connors en Haarhuis. De arme Nederlander zal het nooit vergeten hoe de Amerikaan een soortgelijke rally won en de wedstrijd kantelde. Was de Muzza rally net zo mooi en matchveranderend? Wij denken van wel. Hét punt zie je hieronder.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s