De tweede week, twaalf spelers, zeven jongelingen

Vannacht gaan we de tweede week in van de Australian Open, met nog twaalf spelers in het schema. Daaronder twee dertigers en zeven spelers van 24 jaar of jonger, waaronder een paar nieuwe gezichten. Een mooi vooruitzicht.

Novak Djokovic is uiteraard één van de twee dertigers. Na zijn wedstrijd tegen Enzo Couacaud hadden we hem al afgeschreven. Maar hij is er nog. Volgens tv-commentator Abe Kuijl is Djokovic een meester in het managen van zijn blessure. Dat was hij in 2021, toen hij vroeg in het toernooi een buikspierblessure opliep, maar het toernooi toch won. En dat is hij ook dit jaar.

Deels zijn we het wel eens met die conclusie. Blijkbaar is Djokovic in staat om zijn hamstringblessure goed te laten behandelen en om aangepast en gedoseerd te trainen. Maar dan nog: een spierblessure laat zich maar tot op zekere hoogte managen. In Alex de Minaur treft Djokovic een Australische muur. Niet de ideale tegenstander als je je lichaam wilt ontzien. We blijven erbij dat Novak Djokovic het deze keer niet wint van zijn blessure.

Voor wie het gemist heeft: de wedstrijd tussen Yoshihito Nishioka en Karen Khachanov kende een bizar begin en middenstuk. Khachanov won de eerste twee sets met 6-0 en won zelfs de eerste veertien games op rij. In de tweede set had hij een reeks van 20 gewonnen punten achter elkaar. In totaal won Nishioka in die tweede set slechts twee punten. Zeldzaam! Khachanov won uiteraard de partij, waarmee hij nu de kwartfinales bij alle Grand Slams heeft gehaald.

Na een schitterende vijfsetter tegen Jannik Sinner (een cadeautje om de zondag mee te beginnen!) ligt Stefanos Tsitsipas op koers om zijn eerste major te winnen en de nieuwe nummer 1 van de wereld te worden. We zijn benieuwd hoe zijn volgende tegenstander zich gaat houden: de 21-jarige Jiri Lehecka. De Tsjech speelde in 2022 nog vooral Challengers en kwalificaties voor ATP-toernooien, won nooit eerder een wedstrijd bij een Grand Slam en breekt nu door.

En we kijken uit naar andere nieuwelingen in de tweede week van een major: Sebastian Korda, Ben Shelton en J.J. Wolf. De laatste twee spelen vannacht vanaf ongeveer 4.30 uur tegen elkaar. Een mooie ontbijtwedstrijd voor de vroege vogels. Maar wellicht dat in de onderste helft van het schema de oude Roberto Bautista Agut en de jonge Holger Rune uiteindelijk gaan uitmaken wie finalist wordt.

We gaan de tweede week in. Het wordt interessant!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s