De finale: de winner takes all

Het is zover, we hebben twee finalisten bij de Australian Open: Novak Djokovic en Stefanos Tsitsipas. De droomfinale. Na wat teleurstellende kwart- en halve finales, vooral de wedstrijden die bij ons in de ochtend werden gespeeld, is het nu hopen op een spannende finale. Het kan!

Het is 15 jaar geleden dat Djokovic zijn eerste Grand Slam won, de Australian Open van 2008, in de finale tegen Jo-Wilfried Tsonga. Zondag kan hij zijn tiende titel halen in Australië. De tiende! De veertien titels van Rafael Nadal in Parijs worden vaak genoemd als een van de grootste sportprestaties ooit. Deze reeks van Djokovic staat twee treetjes lager, maar is ook heel bijzonder.

Hij is de favoriet tegen Tsitsipas. In hun onderlinge wedstrijden leidt Djokovic met 10-2. Hij won de laatste negen ontmoetingen, waaronder hun twee bij een major: Roland Garros. Dat zijn statistieken die de Griek weinig hoop zullen geven.

Maar toch is uitkomst van de finale geen uitgemaakte zaak. De gememoreerde wedstrijden op Roland Garros waren vijfsetters. En Tsitsipas is groeiende. Hun onderlinge reeks zal een keer doorbroken worden. Tsitsipas heeft er de vorm voor.

We noemen het de droomfinale. Andere affiches waren ook mooi geweest, met bijvoorbeeld Djokovic of Tsitsipas en Nadal of Medvedev. Maar deze partij heeft een extra dimensie: de nummer 1 positie op de wereldranglijst. Die situatie hadden we al tijdens de finale van de US Open, tussen Carlos Alcaraz en Casper Ruud. En wonder boven wonder nu weer. The winner takes all.

We zijn niet per se tegen Djokovic, maar we hoeven na de korte (eerste?) regeerperiode van Alcaraz niet weer terug naar het oude. We zijn voorstander van vernieuwing. Dus wat ons betreft is het Tsitsipas die zondag de Australian Open wint en nummer 1 van de wereld wordt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s