De AO: een sfeerimpressie van Onno

Het Happy Slam. Dat is de bijnaam van de Australian Open, vanwege de vriendelijke en gemoedelijke sfeer, in combinatie met het ruim opgezette tennispark en het warme weer. Onno Kloosterboer, een 64-jarige Heerenvener en vriend van MasterTennis, bezocht de AO afgelopen week.

In het dagelijks leven is Onno directeur van een zwembadexploitant in de gemeente Steenwijkerland. Daarnaast is hij bestuurslid van de Koninklijke IJsvereniging Thialf en tijdens wedstrijden in de ijstempel coördinator van alle juryleden. Onno sprak met ons vanuit Australië.

Onno, van huis uit ben je schaatsliefhebber. Wat heb je met tennis?

“Ik heb een paar jaar recreatief getennist, maar door schouderproblemen kan ik geen racketsporten meer doen. Als sportopgeleide hou ik erg van topsport en volg ik zoveel mogelijk grote sportevenementen. Uiteraard meestal via de tv, maar soms kan ik ook ergens fysiek aanwezig zijn. Met als hoogtepunt de Olympische Winterspelen in Vancouver in 2010. Ik was in het ijsstadion tijdens de beroemde foute wissel van Sven Kramer. En hoewel ik zelf niet meer speel, ben ik een enthousiaste tenniskijker en volger van de uitslagen.”

Wanneer precies was je op de AO?

“Woensdagavond 25 januari arriveerden we in Melbourne. Het was mijn bedoeling om me eerst even te oriënteren op het juiste moment om een bezoek aan de AO te brengen, maar door omstandigheden kon ik eigenlijk direct al op donderdagavond. De avond van de halve finales van het damestoernooi. Het lukte me niet meer een ticket voor één van de halve finales te bemachtigen. Maar alleen al dat ik binnen de poorten van de AO kan zijn geeft zoveel bevrediging en ik wist dat de wedstrijden op grote schermen getoond werden.”

Welk gevoel kreeg je op het moment dat je het park betrad?

“Elke keer als ik bij een groot sportevenement binnen kom, geeft me dat een opwindend gevoel. ‘Dat ik hier mag rondlopen, dat ik hierbij aanwezig kan zijn!’ De sfeer, de inrichting, de uitstraling! Net als in Disneyland wordt je meegenomen in de wereld van sprookjes. Op de AO werd ik meegenomen in de wereld van topsport. Grote posters met daarop de tennissterren van nu, de speelschema’s levensgroot op een wand, uitvergrote ‘tennissers’ met wie je op de foto kunt, de merchandisewinkels, een kijkje in de John Cain Arena. Heerlijk!”

Hoe zou je de sfeer op het park typeren?

“Ik ben niet bij andere Grand Slams aanwezig kunnen zijn, maar ik ervaar hier een ontspannen en gastvrije sfeer. Je mag bijna overal komen en de medewerkers zijn zeer behulpzaam en geduldig, ook al ben ik de zoveelste die dezelfde vraag stelt. Het grootste deel van het publiek dat geen kaartje voor een wedstrijd heeft, zit of ligt op de weiden voor de schermen, waarbij ‘zien en gezien worden’ wel een belangrijk element vormt. Lang niet iedereen komt voor het tennis. En het eten en drinken vormt ook een belangrijk deel van het bezoek van de Aussies. De burgers, taco’s en pizza’s worden weggespoeld met vele blikjes bier.”

En het tennis?

“In 2005 heb ik Michaella Kraijcek op het AO nog live zien spelen, maar dat ik hier na 18 jaar weer mocht zijn, blijft een onvergetelijke ervaring. En niet onbelangrijk: op de schermen zag ik Rybakina met 7-6 en 6-3 van Azarenka winnen.”

Onno, dank voor je sfeerimpressie en nog veel plezier in Australië!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s