Wimbledon 2021: de vooruitblik

Wat hebben de volgende spelers met elkaar gemeen? Marin Cilic, Stan Wawrinka, Richard Gasquet, Vasek Pospisil, Andy Murray, Gilles Simon, Sam Querrey, Milos Raonic, Tomas Berdych, Lucas Pouille, Jo-Wilfried Tsonga, Gilles Muller, Kevin Anderson, John Isner, Kei Nishikori, Juan Martin del Potro, David Goffin, Guido Pella, Roberto Bautista Agut en Rafael Nadal?

Het zijn naast Novak Djokovic en Roger Federer alle kwartfinalisten van de vijf laatste edities van Wimbledon. Anno nu zijn deze spelers weggezakt op de wereldranglijst, uit vorm, geblesseerd, gestopt of om andere redenen niet aanwezig op Wimbledon 2021. Het is eigenlijk een bizarre constatering dat tussen de genoemde recente kwartfinalisten geen enkele speler zit die dit jaar serieus mee kan gaan doen om te titel. Hoewel, zie hierna.

Hoe zit dat met de huidige top-8 spelers, buiten het genoemde tweetal en de afwezige Nadal? Dit zijn hun beste resultaten ooit op Wimbledon: Daniil Medvedev: derde ronde. Stefanos Tsitsipas: vierde ronde. Dominic Thiem: vierde ronde. Alexander Zverev: vierde ronde. Andrey Rublev: tweede ronde.

Als je als tennisser geen natuurlijke aanleg hebt voor spelen op gras, dan kost het je een paar jaar om dat te leren. Wij zien deze top-8 spelers nu nog geen stap maken van een vierde ronde (of slechter) naar een overwinning. Eerder zeiden we al dat Djokovic de huizenhoge favoriet is. Kijkend naar het verleden en de statistieken ga je bijna denken dat het hele toernooi een formaliteit wordt.

Of kan Roger Federer toch nog een keer pieken? Dat lijkt ons als eerder gezegd onwaarschijnlijk. Hij komt naar Londen zonder wedstrijdritme. En voor hem gaan de jaren tellen. De enige hoop voor hem en zijn fans kan zijn dat Federer een meester is in zichzelf klaarstomen voor wedstrijden tijdens trainingen. En wellicht kan hij met een paar makkelijke eerste partijen in vorm en in het toernooi groeien. Toch lijkt dat wensdenken.

Ook hem noemden we vanmiddag al: Matteo Berrettini. Misschien kan hij wat. En wie weet staat Daniil Medvedev toch ineens op als grasspeler, geholpen door een goed resultaat op Mallorca. Van Tsitsipas constateerden we eerder dat het een all rounder is. Wellicht toont hij dat dit jaar alsnog ook op Wimbledon.

Aan het rijtje outsiders voegen we toch ook maar Marin Cilic toe. Maar dat is een outsider uit armoede; vanwege gebrek aan beter. Feit is wel dat het voor Djokovic (en alle andere topspelers) een nachtmerrie zou zijn om in de eerste ronde tegen de ongeplaatste Cilic te loten. Maar hoewel het een toernooi wordt met maar één favoriet, verheugen we ons er natuurlijk wel op. Voor alle fans is het een unicum: de eerste Wimbledon in twee jaar. Veel dingen maken het toernooi anders en mooi. Voor ons is dat vooral het bijzondere, specifieke Wimbledon-geluid van de tennisslagen op het Centre Court.

En laten we vooral ook vieren dat Tallon Griekspoor zich heeft geplaatst voor het hoofdtoernooi. Goed gedaan! Met een beetje geluk komt Botic van de Zandschulp daar nog bij als lucky looser. Aanstaande maandag om 14.30 uur opent Novak Djokovic het Centre Court, na de bekende woorden: ‘Ready? Play!’.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s