MasterTennis presenteert: de GOAT-lijst 2022

We presenteren weer de MasterTennis GOAT-lijst! De tiende editie, met 85 tennissers uit het verleden en heden, van 1920 tot nu. De besten aller tijden, gerangschikt naar prestaties. Met een nieuwe binnenkomer op 69.

De Greatest Of All Time, welke speler is dat? Het is een discussie die nooit ophoudt. Sommigen gaan de discussie niet eens aan, omdat tennissers uit verschillende tijdperken niet met elkaar vergeleken zouden kunnen worden. Dat is natuurlijk deels waar: de acht Wimbledonoverwinningen van William Renshaw zijn niet te vergelijken met de acht van Roger Federer. En we hadden natuurlijk de tijd van de amateurs en de profs, waarin de profs niet mochten meedoen aan de Grand Slams.

Maar dat neemt niet weg dat het wegen van prestaties de enige manier is om tennissers objectief met elkaar te vergelijken. Dat doen we met deze GOAT-lijst. Daarnaast is het gewoon leuk om te doen. Alleen bij ons staan Daniil Medvedev en Manuel Orantes bij elkaar op een lijst, met 19 punten verschil. En Bill Tilden, een tennisser die geboren is in 1893, staat nipt boven Andre Agassi.

Onze lijst gaat veel verder dan alleen de majoroverwinningen. Wij kijken ook naar finaleplaatsen op de Grand Slams, naar Masterstoernooien, overige toernooioverwinningen en aantallen weken als nummer 1 van de wereld. Alle criteria geven we punten mee, waarbij de Grand Slams het zwaarst wegen. Dat leidt er dit jaar toe dat de GOAT niet de meeste majoroverwinningen heeft. Dat lijstje wordt aangevoerd door Rafael Nadal, met 22 Grand Slams. Maar desondanks is Nadal ‘slechts’ de nummer 3 op onze lijst.

Roger Federer was de GOAT vanaf de eerste lijst in 2013 tot en met 2020. In 2021 werd hij gepasseerd door Novak Djokovic, die ook dit jaar weer de Greatest Of All Time is. Djokovic is de tennisser met de grootste prestaties aller tijden. De beste tennisser aller tijden. Hij is misschien niet de speler met de grootste gunfactor, maar daar gaat het bij ons niet om. Alleen de prestaties tellen. Op dat punt kent Djokovic geen gelijke.

Het is fabuleus dat Novak Djokovic zijn prestaties, onder andere 21 Grand Slams, 373 weken als nummer 1 van de wereld, waaronder zeven keer aan het einde van het jaar, heeft neergezet in een tijdperk met Federer en Nadal als concurrenten. Als aanvankelijk eeuwige nummer 3 ging Djokovic erop en erover. Dankzij talent, ijzeren wil en discipline en een ongeëvenaarde ambitie en winnaarsmentaliteit. Vorig jaar hebben we de carrière van Djokovic uitgebreid beschreven op onze website. Lees dat nog ‘ns na.

Roger Federer is gestopt en Rafael Nadal zal waarschijnlijk alleen nog maar part time tennissen. Maar Novak Djokovic is nog niet klaar. Hij is nog volledig fit is en op topniveau kan spelen. Zijn missie is om ook het record aantal Grand Slams te evenaren. En te verbeteren. Dat gaat de alleskunner waarschijnlijk ook lukken. En de nieuwe binnenkomer? Dat is Carlos Alcaraz. Van niets op nummer 69, als winnaar van de US Open en de nummer 1 van de wereld. In 2023 gaat hij de strijd aan met de GOAT. Misschien wordt hij het ooit zelf.  

De discussie over de GOAT is hiermee niet beslecht, maar heropend. Praat mee! En liken en delen van dit bericht wordt gewaardeerd, waarvoor dank.  

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s