De Davis Cup leeft weer

Twee weken geleden dachten we nog niet aan de Davis Cup. Laat staan dat we verwachtingen hadden. Vorige week moesten we er even inkomen. En deze week heeft het toernooi ons echt gegrepen.

Een paar jaar geleden pleitten we al voor een Davis Cup toernooi dat gespeeld zou worden aan het einde van het jaar, samengebald in pakweg twee weken. In 2019 kwam de ITF eindelijk ook op dat idee, waardoor de Davis Cup nieuwe stijl in november van dat jaar zijn eerste editie had. Die eerste editie werd gespeeld in Madrid en was geen onverdeeld succes. Dat kwam vooral door de late aanvangstijden van wedstrijden, waardoor die veelal pas diep in de nacht eindigden. Dat is dit jaar een stuk beter.

De wedstrijden vanaf de kwartfinales worden deze week op een prima tijd gespeeld: vanaf 16.00 uur in de middag. Daardoor zien we de apotheoses in de avonduren, op prime time. En die apotheoses waren deze week spannend! Drie van de vier kwartfinales werden beslist in de laatste wedstrijd, in het dubbelspel.

Een factor die het toernooi extra leuk maakt, is als laagvliegers uit naam van hun vaderland plotseling grootse overwinningen boeken. Uit onze tienerjaren herinneren we ons de Duitser Michael Westphal, die als redelijk anonieme tennisser beroemd werd vanwege zijn zeges in de Davis Cup. Vandaag de dag is er de Kroaat Borna Gojo, die als nummer 279 van de wereld een groot aandeel heeft in de halve finaleplaats van zijn land. Ook vandaag steeg hij weer boven zichzelf uit, met een overwinning op de Serviër Dusan Lajovic. Dankzij Gojo volgt vanavond wellicht wederom een beslissend dubbelspel.

Die dubbels zijn een ander leuk aspect. Vaak spelen twee singelaars tegen twee pure dubbelaars, wat we op de ATP Tour nooit zien. Afgelopen maandag was daarvan een mooi voorbeeld: Jannik Sinner en Fabio Fognini tegen het topdubbel Nikola Mektic en Mate Pavic. Die slag werd gewonnen door de dubbelaars. En afhankelijk van de uitslag van de partij tussen Djokovic en Cilic kunnen we daarvan dadelijk een nieuwe episode zien, als het nummer 1 dubbel van de wereld speelt tegen de nummer 1 van de wereld in de singels. Leuk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s