Een monumentale backhand

Begin dit jaar viel hij voor het eerst uit de top-100 sinds…2005 (Safin won de AO)! We hebben het over de Fransman Richard Gasquet. Hij stond tegenover Carlos Alcaraz vandaag in de eerste ronde van de AO. Die openingsronde duurt drie dagen, even wennen nog.

In 2005 was Alcaraz nog een peuter. De Fransman een van de kroonprinsen van het mondiale tennis. Die belofte heeft hij nooit ingelost. En nu hoort hij het leger dertigers dat nog hunkert naar succes dat nooit meer gaat komen. Het is de verslaving aan het applaus en het genieten van het zweet van de trainingsbanen. Of het nu Murray, Wawrinka of Gasquet is, ze willen eigenlijk nooit stoppen en al decennia reizen ze naar alle uithoeken van de aarde. Inmiddels met de wetenschap dat hun ranking daalt en het einde nabij is.

In de tweede set is er een rally waarbij de Fransman nog een keer zijn handelsmerk kan tonen. De backhand langs de lijn, lasergestuurd en met volle overtuiging geslagen. Er zijn weinig slagen die mooier zijn dan die ene backhand. Maar het is allemaal veel te weinig. Hij kan een set mee en dan neemt de jonge held het over.

Commentator Kyrgios (aanwinst!) geniet van de power van de gespierde Spanjaard. Het lijkt weer wat agressiever dan een tijdje geleden. En dat is goed nieuws. Want van het trio ASR (Sinner, Rune) is hij de speler met starpower. We zagen weer alles voorbijkomen. De dropshot is een klassieker in zijn repertoire, inmiddels zien we ook steeds vaker de forehandslice op het moment dat de tegenstander de drop verwacht – ooit een wapen van RF. Ook fijn, echt de baan instappen bij de backhandreturn en de rally in een klap beëindigen. Carlos is naast toptennisser ook een man die het publiek wil vermaken – een fijne eigenschap.

Het is de eerste ronde en veel makkelijker dan de oude Gasguet wordt het niet. Maar het begin is bemoedigend. De Italiaan Sonego wacht in ronde 2. Daarna hopen we op een meetup met Chinese rising star Shang in ronde 3!

Geef een reactie