De nieuwste top-10 speler en zijn statistieken

Vandaag maakt Alex de Minaur zijn debuut in de top-10 van de wereld. Toch waren zijn prestaties over de afgelopen 12 maanden niet spectaculair. Verre van dat. We nemen ze onder de loep, met de conclusie dat er hoop is voor andere tennissers.

De beste prestatie van De Minaur in 2023 was winst van het ATP 500-toernooi van Hamburg. Daarnaast haalde hij finales bij de toernooien van Queens (ATP 500), Los Cabos (250) en Canada (1000), die hij verloor.

Wat deed De Minaur bij de 1000-toernooien, los van die ene finale? Eén keer haalde hij de laatste 8, drie keer de laatste 32 en vier keer strandde hij bij de laatste 64. En bij de Grand Slams, de hoofdpodia van de ATP Tour? Twee keer de laatste 16 en twee keer de laatste 64.

Dat zijn geen statistieken die je associeert met een speler uit de top-10. En dat geldt ook voor zijn winstpercentage: van de 74 wedstrijden die hij in de laatste 52 weken speelde, won hij er 48. Oftewel 64,9%. Dat betekent dat hij na elke twee winstpartijen een wedstrijd verliest.

Wat concluderen we hieruit? Dat je met constante prestaties en met een paar keer per jaar een positieve uitschieter bij een 500- of 1000-toernooi een heel eind komt! De ranglijst liegt niet, dus staat Alex de Minaur terecht in de top-10 van de wereld. Maar tevens denken we: dit zouden Botic van de Zandschulp en Tallon Griekspoor toch ook moeten kunnen!?

Geef een reactie