Het begin van een terugkeer aan de top?

Grigor Dimitrov heeft vandaag het toernooi van Brisbane gewonnen. We wisten dat het lang geleden was dat de Bulgaar een toernooi won, maar we realiseerden ons aanvankelijk niet hoe lang. Is dit een aanwijzing voor zijn wederopstanding als wereldtopper?

De Tour Finals van 2017. Dat was de laatste, tevens grootste, toernooioverwinning van Dimitrov. Dat was een enigszins gedevalueerd toernooi. Novak Djokovic deed er niet aan mee en Rafael Nadal stapte er na één wedstrijd uit. Dimitrov won die week van Dominic Thiem, Pablo Carreno Busta, Jack Sock en David Goffin (twee keer). Niet allemaal toppers die eeuwig in ons geheugen zullen blijven hangen, maar toch: destijds waren het wereldtoppers en Dimitrov won van ze.

Kort na die Finals was Dimitrov de nummer 3 van de wereld. Maar in plaats van verder door te stoten, waarvoor hij destijds als 26-jarige de leeftijd had, ging zijn ranking de verkeerde kant op. Met als dieptepunt de 74e plek in augustus 2019. Voor zover we ons kunnen herinneren, waren blessures daarvan niet de oorzaak. Het ging gewoon niet zo lekker meer met Grigor Dimitrov.

Maar nu zijn er toch wel tekenen van een structureel herstel. Dimitrov begon het tennisjaar 2022 als nummer 28 van de wereld. Het jaar 2023 idem. Maar aan het eind van het afgelopen jaar was hij gestegen naar de 14e plaats, mede doordat hij in oktober de finale haalde van het Masterstoernooi van Parijs. En nu is er dus eindelijk weer een toernooioverwinning.

In de live rankings staat Dimitrov nu 12e. Hij klopt weer op de deur van de top-10, waarin Alex de Minaur en Casper Ruud morgen de nummers negen en tien zijn. Dan geven wij toch de voorkeur aan Dimitrov: een sympathieke jongen, een creatieve en soms verrassende tennisser en een heerlijke atleet om naar te kijken.

We hopen dat zijn poging om terug te keren naar de top slaagt. Het is Grigor Dimitrov gegund.