Beter ten halve gekeerd….

Tallon Griekspoor slaat het toernooi van Adelaide van volgende week over. Hij verkiest een trainingsweek boven het spelen van een toernooi. Indirect is de aanleiding de twee demonstratiewedstrijden die hij speelde begin december. Wat vinden we daarvan?

Het gaat om 2 en 3 december van het afgelopen jaar. Dat zijn normaliter dagen waarop spelers zich met harde trainingsarbeid voorbereiden op het nieuwe tennisjaar. Maar Tallon Griekspoor speelde op die momenten een demonstratietoernooitje in Macau, China. Macau is een bestuurlijke regio van de Volksrepubliek China, die vooral leeft van toerisme en casino’s.

Vanwege een periode van ziekte, maar vooral ook vanwege dit uitstapje, laat Griekspoor Adelaide nu dus schieten. Hij heeft wat achterstallige trainingsarbeid in te halen. Hij is wel eerlijk over zijn optreden in Macau. “Ik kreeg een aanbieding waar ik simpelweg geen nee tegen kon zeggen”. Hij won in China van Taylor Fritz en van Borna Coric en werd daarmee toernooiwinnaar. We weten het niet, maar gezien de aard van het oord waarin dit plaatsvond, kunnen we ons voorstellen dat de financiële beloning voor Griekspoor vijf nullen telt.

Een gevolg is wel dat Griekspoor afgelopen week bij de United Cup, toen het er weer écht om ging en er ranglijstpunten te verdienen waren, verloor van dezelfde Borna Coric. Dat is pieken op het verkeerde moment.

Enerzijds vinden we het onprofessioneel van Griekspoor dat hij een belangrijke trainingsperiode deels heeft ingeruild voor een paar demonstratiewedstrijden. Zijn ziekte kan wellicht ook niet los worden gezien van een retourtje naar de andere kant van de wereld op een moment dat het lichaam moe is van een lang seizoen. Daarmee is Griekspoor zelf debet aan zijn valse start van het nieuwe seizoen.

Anderzijds begrijpen we het ergens ook wel. Griekspoor is een broodtennisser, die sommige verleidingen simpelweg niet kan weerstaan. Het siert hem bovendien dat hij eerlijk is over zijn motieven om naar Macau te gaan.

Gegeven de omstandigheden is het goed dat hij nu alsnog een trainingsweek inplant. Het kost hem ranglijstpunten, aangezien hij nu geen punten kan terugverdienen van de 250 punten die hij verliest van zijn overwinning in Pune van vorig jaar.

Maar beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Op dit moment is zijn grootste belang dat hij fit wordt en in vorm komt voor de Australian Open en voor de toernooien daarna. Hopelijk gaat hem dat lukken.

Geef een reactie