Nipt verlies en een fabelachtige rentree

De kop is eraf; het tennisjaar 2024 is begonnen. Met vandaag een nipte uitschakeling van het Nederlandse team bij de United Cup en de rentree van Rafael Nadal.

Een thriller was het, de mixed dubbel van Nederland tegen Kroatië bij de United Cup. Bij winst van die wedstrijd in twee sets was Nederland groepswinnaar geweest. Maar het werd een overwinning in drie sets, met wel nog een kans op de tweede plaats in de poule en op kwalificatie voor de kwartfinales als een van twee beste nummers twee.

Maar helaas, die tweede plek viel toe aan Kroatië. Zowel in gewonnen wedstrijden als in gewonnen sets eindigden beide landen gelijk. Maar het percentage gewonnen games van Kroatië was net ietsje beter dan dat van Nederland: 49,63 ten opzichte van 49,25.

De ene bron meldde dat Nederland drie games tekort kwam, een andere slechts één game. Wij hebben het niet nagerekend, maar het Nederlands team hopelijk wel. Je moet nooit blind vertrouwen op berekeningen van anderen, als het zo spannend is. Temeer omdat de website van de United Cup onduidelijk is over de precieze regels. Duidelijk is wel dat een supertiebreak telt als een set. Maar telt de supertiebreak ook als één game, zoals een gewone tiebreak? Dat zou wel wat magertjes zijn. Die rekenarbeid zou een mooi klusje kunnen zijn voor Thiemo de Bakker.

Maar afijn, de uitschakeling is natuurlijk onomkeerbaar. En daarmee verlaat Tallon Griekspoor Sidney zonder overwinning en met 0 ranglijstpunten, terwijl hij maandag de 250 ranglijstpunten verliest die hij vorig jaar scoorde met zijn toernooioverwinning in Pune. Twee wedstrijden gespeeld, twee keer in twee sets verloren. Dat is een jammerlijke start van het nieuwe jaar. Maar het goede nieuws is dat hij waarschijnlijk wel in de top-30 blijft en dat hij volgende week een herkansing krijgt, bij het toernooi van Adelaide.

Het nieuws van de dag was natuurlijk de rentree van Rafael Nadal in Brisbane, tegen Dominic Thiem. We waren in de gelegenheid om die partij te bekijken, tussen het reguliere werk door. En het was verbazingwekkend goed! Geen seconde was te zien dat Nadal een jaar lang geen wedstrijd heeft gespeeld. Vanaf de allereerste bal haalde hij zijn oude, bekende hoge niveau. Het was een fabelachtige rentree!

En ook een veelbelovende rentree. Want we willen toch allemaal dat de huidige wereldtop wordt aangevuld met Nadal als extra concurrent!? Wij in ieder geval wel. Dat biedt kansen op nog meer interessante affiches: Nadal tegen Carlos Alcaraz, Nadal tegen Jannik Sinner en Nadal tegen Holger Rune. Die laatste partij zou de finale kunnen zijn in Brisbane. Oud tegen jong, beleefdheid tegen straatvechter. Dat is nog enigszins ver weg, maar de eerste stap is gezet. Hoe dan ook: mooi dat Rafael Nadal terug is.      

Geef een reactie