Milos Raonic: the ball was dead?

Een interessante kwestie vorige week in Montreal, in de partij tussen Milos Raonic en Juan Martin del Potro. Regeltechnisch, maar zeker ook moreel. Had Raonic een eigen fout moeten toegeven en het punt moeten geven aan zijn tegenstander?

Wat er gebeurde: Op 4-4 in de tweede set sloeg Raonic een forehand winner waarbij hij met zijn voet het net raakte. De spelregels zeggen dat een speler die het net raakt terwijl de bal in het spel is, het punt verliest. In dit geval was de vraag: was de bal nog in het spel toen Raonic het net aanraakte. De snelle, schuldbewuste blik van Raonic naar scheidsrechter Mohamed Lahyani leek veelzeggend: ja, de bal had nog geen tweede keer gestuit en was dus nog in het spel, waardoor er sprake was van een fout. Herhaling van de beelden bevestigde dit.

Lahyani echter dacht er aanvankelijk anders over. ‘The ball was dead’, zei hij. Maar nadat de herhaling in het stadion was getoond, wist ook hij dat de actie een overtreding was geweest. Toch bleef hij vreemd genoeg bij zijn beslissing: punt voor Raonic.

Raonic deed niks en stak het punt in zijn zak. Na afloop gaf hij toe dat hij fout was geweest. In antwoord op de vraag of ook hij vond dat het punt naar Del Potro had moeten gaan, antwoordde Raonic: ‘hypothetically yes, technically no’.

Er volgde een storm van kritiek op de Canadees op tennissites en -fora. Waarna Raonic afgelopen maandag alsnog het boetekleed aantrok. ‘In de hitte van het moment heb ik een verkeerde beslissing genomen. Ik ben teleurgesteld hoe ik met de situatie ben omgegaan’. Et cetera.

Milos Raonic heeft het flink voor zijn kiezen gekregen. Maar is dat terecht? Bij tenniswedstrijden zitten scheidsrechters die oordelen en beslissen. Het gebeurt vaak genoeg dat spelers een punt niet gewonnen geven als de scheidsrechter een bal van de tegenstander ten onrechte uit geeft. Dat is algemeen geaccepteerd. De umpire beslist. Of je vraagt hawk eye aan.

De echte fout werd in dit geval gemaakt door Mohamed Lahyani. Maar MasterTennis vindt dat Milos Raonic de scheidsrechter had moeten corrigeren en het punt aan Del Potro had moeten geven. Kijk en oordeel zelf.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s