Zijn oud-topspelers goede coaches?

Bij de Masters in Montreal viel het MasterTennis weer eens op. Wat zitten er tegenwoordig veel oud-toppers als coach op de tribune. Ivan Ljubicic bijvoorbeeld, als coach van Raonic. De man heeft net zijn loopbaan beëindigd en is al coach van een topper. Logisch? Natuurlijk brengen ze een schat aan ervaring naar de baan.

Volle stadions, grote druk, omgaan met blessures, finales winnen, noem het maar op. Dat deel van toptennis kunnen ze – vermoedt MasterTennis – redelijk  overdragen. En mogelijk is dat wel voldoende. Een backhand slaan hebben ze immers al geleerd in hun jeugdjaren. Al is erbij Raonic technisch nog voldoende te verbeteren…

Paard en ruiter
Maar er is ook twijfel. Co Adriaanse zei ooit over de beginnende voetbaltrainer Van Basten: ‘Een goed paard is nog geen goede ruiter’. Dat is gebleken. Pas jaren na zijn start als coach, kun je eindelijk zien dat Van Basten het vak onder de knie begint te krijgen. Zou dat ook niet gelden voor tenniscoaches? Moeten ze niet eerst afstand nemen en de collegebanken in? Mogelijk dat ATP-profs zich iets te makkelijk laten verleiden door de grote naam van de oud-speler…Is het niet wijzer om gewoon een goede trainer te nemen die technisch, tactisch en mentaal veel kan ‘onderwijzen’?

Richard Williams
Interessant is wat dat betreft het lijstje – we zijn gek op lijstjes – met beste tenniscoaches ooit, dat we ergens online vonden. Daarin de 10 beste tenniscoaches aller tijden, oud-toptennissers ontbreken hierin grotendeels. Een belangrijke aanwijzing dat oud-toppers mogelijk niet de beste coaches zijn. Wel staat Brad Gilbert op plek 7, maar die had tijdens zijn loopbaan al bewezen dat hij veel en goed over het spelletje nadacht. Met het meesterlijke boek Winning Ugly als het beste bewijs. Nummer 1 is de vader van de zusjes Williams, Richard. Die in zijn eentje, zonder enige kennis van de tennissport, zijn twee dochters naar de nummer 1-plaats van de wereld bracht. Belangrijke doelen van vader Williams: ontsnappen aan de achterbuurt en geld verdienen. Een verbijsterend resultaat.

http://www.thetennisspace.com/top-10-greatest-coaches-of-all-time/

Naschrift: een paar dagen nadat dit stuk is geschreven, verscheen het bericht dat Connors is ontslagen als coach van Sjarapova. Na 1 wedstrijd! En een paar afkeurende blikken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s