Hier is ‘ie: de GOAT-lijst 2018

🎾 MasterTennis presenteert: de GOAT-LIJST 2018

Hier is ‘ie: de zesde editie van de GOAT-lijst van MasterTennis. De lijst die de Greatest Of All Time bepaalt. De 76 beste tennissers aller tijden, gerangschikt naar prestaties. Van Bill Tilden tot Jimmy Connors tot Stan Wawrinka. Met op nummer 1 de GOAT. Lees onderaan dit bericht hoe je een exemplaar van de lijst kunt ontvangen. Maar eerst vertellen we over de lijst zelf en over de verschuivingen aan de top. Want die zijn er!

🎾 De achtergrondIn 2013 bedachten we naar aanleiding van de voortdurende discussie over de GOAT dat spelers beoordeeld en met elkaar vergeleken zouden kunnen worden op basis van hun behaalde overwinningen. Daarmee was het idee voor een GOAT-lijst geboren. Een lijst van de beste tennissers uit de geschiedenis aan de hand van hun prestaties. Objectief en onderbouwd met cijfers. De eerste lijst bestond uit 34 spelers. Inmiddels hebben we die uitgebreid naar 76 tennissers, door de criteria aan te passen. Zie hieronder. We pretenderen niet dat we hiermee de discussie over de GOAT definitief hebben beslecht. Immers, prestaties van spelers uit verschillende tijdperken zijn nooit helemaal met te elkaar te vergelijken. Bijvoorbeeld tennissers als Jack Kramer en Frank Parker (en vele anderen uit de tijd vóór de Open Era) konden geen Grand Slam toernooien meer spelen nadat ze professional waren geworden. En wat spelers niet hebben gewonnen (of niet konden winnen), kunnen we ook niet meetellen voor onze GOAT-lijst. Toch zijn we er van overtuigd dat onze lijst objectief richting geeft aan de discussie over de GOAT, zéker voor wat betreft spelers uit de Open Era. En hoe dan ook is het gewoon een mooie lijst, met alle topspelers van de afgelopen 100 jaar bij elkaar en met elkaar vergeleken.

🎾 De criteriaOp de lijst staan alle spelers die vanaf 1920 minimaal drie Grand Slams hebben gewonnen, plus alle spelers die in de Open Era minimaal één Grand Slam hebben gewonnen en/of minimaal één week op nummer 1 van de wereldranglijst hebben gestaan. Daardoor staan bijvoorbeeld Jaroslav Drobny en Andre Agassi bij elkaar op de plekken 11 en 12. Prachtig toch!? De prestaties die de volgorde van de spelers bepalen, staan bovenaan de lijst. Ze zijn onder te verdelen in drie hoofdcategorieën: Grand Slam toernooien, overige toernooien en nummer 1 op de wereldranglijst. De diverse (sub)categorieën kennen verschillende wegingsfactoren, waarbij Grand Slam overwinningen de meeste punten opleveren. Daarnaast geven we bonuspunten voor calender en career Grand Slams. Calender Grand Slams zijn behaald door Rod Laver en Don Budge.

🎾 De verschuivingenVanaf 2013 tot en met vorig jaar was de top-3 steeds dezelfde. Maar dit jaar zien we verschuivingen in de top van de lijst. Dat we momenteel in een bijzonder tennistijdperk leven, wisten we natuurlijk al. Dat komt nu ook tot uiting in de top-3 van de GOAT-lijst. Novak Djokovic stijgt van plek 5 naar plek 2, uiteraard vooral door zijn twee Grand Slam overwinningen in het afgelopen jaar. Rafael Nadal stijgt naar plek 4. Beiden gaan Ivan Lendl en Jimmy Connors voorbij. En Djokovic passeert ook Pete Sampras. Toch staat Djokovic nog ruim 450 punten achter op de GOAT. Dat verschil zit in alle categorieën. Het gat is dus nog groot en zal zeker niet in een jaar tijd kunnen worden gedicht. Maar wie weet ooit!?

🎾 En de GOAT is: Roger FedererDe Greatest Of All Time is Roger Federer! De beste tennisser aller tijden. Hij scoort in alle categorieën als beste of bijna beste. Een prettige bijkomstigheid van de GOAT is dat hij niet alleen statistisch gezien de beste ooit is. Federer is ook de verpersoonlijking van de schoonheid van het tennisspel en een perfecte ambassadeur voor de sport. Inmiddels speelt hij al 20 jaar op de ATP Tour en lijkt een Tour zonder hem ondenkbaar. Maar de dag dat hij zal stoppen komt dichterbij. En ooit zal Federer worden onttroond als de beste tennisser aller tijden. Maar voorlopig staat hij nog onbedreigd bovenaan onze GOAT-lijst. En in ieder geval in 2019 zullen we nog van hem kunnen genieten.

🎾 De GOAT-lijst per mail Helaas staat Facebook publicatie van een PDF niet toe, waardoor we een foto van de lijst moeten plaatsen. Vrienden van MasterTennis en andere tennisfans die de PDF-versie van de GOAT-lijst willen ontvangen, kunnen een mail sturen naar mastertennisgoatlijst@hotmail.com. Graag dan ook even onze pagina liken, waarvoor dank!

🎾 Praat meeRest ons om jullie uit te nodigen om jullie likes, meningen, complimenten, kritiek en ander commentaar te geven op de GOAT-lijst van MasterTennis. En deel dit bericht als je wilt. Immers, we doen dit voor een zo groot mogelijk publiek. We zijn benieuwd naar jullie reacties, want de discussie over de GOAT gaat altijd door.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s