De finale: Djokovic vs Thiem

De finalisten van de Australian Open zijn bekend: Novak Djokovic en Dominic Thiem. Op voorhand hadden we daar zeker voor getekend. Een strijd om titel nummer 8 en de nummer 1 positie op de wereldranglijst, tegenover een eerste Grand Slam overwinning.

De halve finale tussen Djokovic en Roger Federer had ook schriftelijk afgedaan kunnen worden. De gemankeerde Federer was eigenlijk geen partij voor de Serviër. Hij kwam dan ook zonder verwachtingen de baan op. Voor de Zwitser was het toernooi eigenlijk al geslaagd, na zijn comebacks en gezien zijn blessure -aldus Federer zelf. Zelfs bij 4-1 en 40-0 in de eerste set hadden we als toeschouwers nooit het gevoel dat Federer echt een kans zou maken. Ja, misschien op een setje, maar meer niet.

Dat Thiem van Alexander Zverev zou winnen, was ook verwacht. Hoewel die halve finale wel een echte wedstrijd was. Thiem toont zich in de laatste rondes de koning van de tiebreak. Hij won er drie tegen Rafael Nadal en twee tegen Zverev. Zelf zei hij na afloop dat tiebreaks altijd 50/50 zijn. Daarmee is Thiem te bescheiden. Een tiebreak is geen loterij. Echte toppers gieten hun spel op belangrijke momenten in beton, waaronder in tiebreaks. Vervolgens slaan ze toe wanneer het kan. Dat is wat Thiem deed tegen Nadal en Zverev.

Natuurlijk is Djokovic favoriet in de finale. Maar als iemand van de volgende generatie van hem kan winnen, is het Thiem. De Oostenrijker heeft inmiddels al twee Grand Slam finales in zijn rugzak. Dat zal hem helpen. En hij heeft al vier keer van Djokovic gewonnen. Thiem kan vooral moed putten uit de laatste twee onderlinge ontmoetingen. Die won hij beide: vorig jaar op Roland Garros en bij de Tour Finals. Thiem kan dus zowel van Djokovic winnen op een Grand Slam als op hardcourt. Stan Wawrinka was in 2016 de laatste winnaar van een Grand Slam buiten de Grote 3.

Wat ons betreft mag Dominic Thiem zondag de volgende worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s