Wie gooit hoge ogen in Melbourne?

De voorbereiding zit erop en morgen beginnen we aan het echte werk. MasterTennis vroeg drie tennisjournalisten om eens na te denken over de laatste vier én mogelijke verrassingen. Franklin Stoker (redacteur NOS Sport), Onno Hansum (tenniscommentator) en Tijmen Lensink (journalist Telegraaf Sport) bestudeerden de loting en mailden hun voorspellingen.

Franklin Stoker (redacteur NOS Sport)

Novak Djokovic-Dominic Thiem en Daniil Medvedev-Stefanos Tsitsipas zijn over twee weken de halve finales in Melbourne, als ik mijn glazen bol moet geloven. Djokovic heeft na zijn roerige 2020, zowel op als naast de baan, weer wat te bewijzen. Hij wil bovendien meer en meer records op zijn naam krijgen. Ik heb voor een verhaal voor de NOS een ervaren Servische tennisjournalist gesproken en die verzekert: het vuur bij Djokovic brandt nog volop voor een aantal jaar.
Thiem hoopt dit jaar Nadal op Roland Garros te gaan verslaan. Een gewaagde uitspraak, maar het zegt wel wat over zijn vertrouwen. Zijn huidige vorm is nog wat ongewis, maar Thiem geldt als een speler die in het toernooi kan groeien.

Medvedev is klaar om zijn eerste grandslamtitel te gaan winnen. Op de ATP Cup bleek deze week dat hij zijn vorm van 2020 moeiteloos naar het nieuwe seizoen heeft doorgetrokken. Djokovic-Medvedev zou een droomfinale zijn. Tsitsipas moet nu de volgende stap gaan maken. Hij zit er goed bij, maar het gaat om het winnen van grote titels. De Medvedev-route is voor hem eigenlijk het perfecte voorbeeld. Tsitsipas gaat in zijn schema waarschijnlijk profiteren van de rugblessure van Nadal. De fitheid van de Spanjaard is nog een groot vraagteken.

Berrettini zie ik als mogelijke verrassing. Hij versloeg Thiem, Bautista Agut en Monfils deze week en verloor van Medvedev. Hij kan Tsitsipas in de vierde ronde tegenkomen. En vergeet Sinner niet natuurlijk. De Italiaan speelt het mooiste affiche van de eerste ronde: tegen Shapovalov.

Van de Zandschulp is onze Nederlandse tennishoop na een uitstekend begin van 2021, met een succesvolle kwalificatie voor de Australian Open, een ATP-zege op Querrey en twee gemiste matchpoints tegen subtopper Khachanov. Hij treft nu het grote talent Alcaraz, net als Van de Zandschulp een grandslamdebutant. Ik kijk uit naar die partij.

Ook mooi om ‘good old’ Robin Haase er als lucky loser nog bij te hebben in Melbourne. Hij is flink afgezakt op de ranking, wordt over twee maanden 34 jaar, maar ondanks al zijn fysieke tegenslagen de afgelopen jaren wil hij nog één keer proberen iets moois neer te zetten. Dat valt te prijzen.

Onno Hansum (tenniscommentator)

Mijn laatste 4: Djokovic, na lange 5 setter tegen Zverev, gewoon omdat het een sluwe vos is die natuurlijk goed kan tennissen en nog iets recht wil zetten na alle fouten en kritiek de afgelopen maanden.

Thiem, is eindelijk volwassen geworden (in tegenstelling tot Zverev😉). Heerlijke all round speler, ga steeds meer van zijn backhand houden.

Medvedev, zit in het zwakste kwart van het speelschema. Geen idee wie daar verder ver moet komen (RBA?). Hoop dat Medvedev weer zijn vorm van tweede deel 2020 weet te vinden.

Tsitsipas, na een thriller tegen Nadal. Ook zo’n speler waar ik erg graag naar kijk (en luister)! Grote verrassing: De Minaur. Twijfelde tussen De Minaur en Humbert, maar geef de Australiër het thuisvoordeel. Als ik zie hoe Barty nu speelt, vermoed ik dat al die Australiërs allemaal keihard en goed doorgetraind hebben…

Tijmen Lensink (sportjournalist De Telegraaf)

Natuurlijk begint Novak Djokovic als grote favoriet aan de Australian Open. Hij is de nummer één van de wereld en won bovendien al acht keer, waaronder de laatste tijdens de laatste twee edities. Tot de kwartfinales voorzie ik geen moeilijkheden voor Djokovic. Vervolgens komt hij wellicht Alexander Zverev tegen. Het zou kunnen dat de Duitser voor wat problemen zorgt, maar meer dan een setje zal hij Djokovic vast niet ontfutselen. De vraag is of Djokovic vervolgens in de halve eindstrijd te maken krijgt met Dominic Thiem. De Oostenrijker bereikte vorig jaar de finale in Australië en won de US Open. In de voorbereiding maakte Thiem nog geen heel overtuigende indruk, maar dat deed hij vorig jaar in de aanloop naar de US Open ook niet. Ik denk dat het een clash wordt tussen Djokovic en Thiem en dat de Serviër net als vorig jaar aan het langste eind trekt, alleen dan wellicht wat eenvoudiger.

Dan de andere kant van het speelschema. Behalve corona en quarantaine is de rug van Rafael Nadal de afgelopen dagen ook onderwerp van gesprek in Melbourne. De Spanjaard gaf zelfs aan te twijfelen over deelname. Het is moeilijk voor te stellen dat met zo’n wiebelige weg richting het eerste grandslamtoernooi van het jaar Nadal een gooi kan doen naar de eindzege. Wellicht dat hij Stefanos Tstitsipas er in een mogelijke kwartfinale nog onder krijgt, maar voor de zesde keer de finale bereiken in Melbourne lijkt te veel gevraagd.

Het zou me niet verbazen als Medvedev de finale bereikt en daarin afrekent met Djokovic. Medevedev is rijp voor een grandslamtitel. Anderhalf jaar geleden was hij er al dichtbij in New York en in Londen onderschreef hij met zijn titels bij de ATP Finals alle toppers aan te kunnen

Ik zou hier graag schrijven dat er een speler vanuit de luwte plotseling de laatste acht haalt, maar ik zie dat niet gebeuren. De pas 17-jarige Carlos Alcaraz maakt wel een komeetachtige ontwikkeling door. Zo beukte hij deze week David Goffin van de baan. Pieken tijdens de Australian Open lijkt me nog wat te veel gevraagd. En bovendien treft Alcaraz in de persoon van onze landgenoot Botic van de Zandschulp een man in vorm. Mooi dat Robin Haase als enkelspeler terugkeert in het hoofdtoernooi. Het zal lastig worden tegen Filip Krajinovic, maar kansloos is Haase zeker niet.

One comment

  1. Vergeet Ugo Umbert niet. Hij verloor een beetje ongelukkig zijn eerste wedstrijd dit seizoen maar heeft misschien net zoveel toekomst als Jannik. De enige wedstrijd die Jannik tijdens de Nextgen 2019 verloor was tegen ? … Juist : Ugo. AO 2e ronde tegen een uitgebluste Kyrgios, 3e ronde stunten tegen Thiem

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s