De negende van Novak Djokovic

De finale van de Australian Open was een anticlimax. Danill Medvedev kwam nooit in de buurt van een kans op de overwinning. Novak Djokovic herstelt de orde: hij is nog steeds de beste.

Op 6-5 in de eerste set leek de wedstrijd spannend. Maar dat was hij niet. Medvedev kwam snel op 0-40 en had nooit zicht op de tiebreak. En ook de break in de eerste game van de tweede set bracht hem niet in de wedstrijd. Djokovic brak meteen terug, won vervolgens nogmaals de service van Medvedev, waarna de wedstrijd was gespeeld.

De finale van de US Open tussen Dominic Thiem en Alexander Zverev en het optreden van Medvedev in de afgelopen twee weken wekten de indruk dat de nieuwe generatie de macht spoedig zou gaan overnemen. Maar dat was schijn.

Rafael Nadal deed niet mee in New York. En Djokovic werd daar uitgeschakeld door zichzelf. Eerder deze week zei Djokovic dat de nieuwe generatie er nog lang niet is. Vandaag in Melbourne bevestigde hij die woorden met de veegpartij tegen Medvedev. Zijn negende overwinning in Melbourne, Grand Slam nummer 18 en vanaf 8 maart aanstaande 311 weken de nummer 1 van de wereld, een nieuw record.

Na afloop van de finale hield een dame van Tennis Australia een uitgebreide speech. Ze bedankte de deelstaat Victoria voor de hulp bij de organisatie van de Australian Open. Dat kwam haar op boegroep te staan. Onterecht en misplaatst. De aanloop naar het toernooi was rommelig, maar de uiteindelijke prestatie was groots. Mede dankzij het coronabeleid van de Australische regering, waaronder dat van de deelstaat Victoria, en dankzij Tennis Australia kon de AO überhaupt doorgaan en grotendeels gespeeld worden met publiek. Dat zullen we in de komende maanden weer moeten missen.

Terug naar Medvedev en Djokovic. Medvedev heeft nu twee Grand Slam finales gespeeld. En beide verloren, van Nadal en van Djokovic. Dat kan gebeuren. Hij speelde verder fantastisch deze weken. Zijn tijd komt nog wel. En met zijn vlotte praatje naar afloop bewees hij wederom dat hij ook als character iets toevoegt aan het toptennis.

Eerlijk is eerlijk: na de US Open betwijfelden we of Djokovic het record van 20 Grand Slams zou gaan evenaren. Die race wordt nu alsnog spannend, met Roland Garros in mei als belangrijk tussenstation.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s