Courtside coaching: een gruwel

De Next Gen Finals zijn gevorderd tot de eindstrijd, die vanavond om 21 uur wordt gespeeld. Carlos Alcaraz tegen Sebastian Korda, de nummers 32 en 39 van de wereld. Een leuke finale. Het toernooi onderscheidt zich vanaf de start ervan in 2017 door allerlei vernieuwingen. Door de ATP ‘innovaties’ genoemd. Maar op een aantal daarvan zijn we kritisch.

Allereerst de goede vernieuwingen. De beste daarvan is electronic line calling. Die is inmiddels ook succesvol ingevoerd en gemeengoed geworden op de ATP Tour. Prima! Ook de korte inspeeltijd van 1 minuut die dit jaar is geïntroduceerd bij de Next Gen Finals, vinden we goed.

De shotclock is voer voor discussie. Die zou in theorie kunnen bijdragen aan het versnellen van het spel, maar doet dat niet. De oorzaak daarvan is dat de umpire bepaalt wanneer de shotclock na een gespeeld punt gaat lopen. Zou dat direct na afloop van het punt zijn, dan zouden spelers moeten opschieten. En dan zou de tijd tussen punten daadwerkelijk worden verkort. Maar in de praktijk start de scheidsrechter de klok meestal pas als het applaus na een punt is weggeëbd en de spelers zijn uitgehijgd. Daardoor heeft de shotclock nauwelijks tot geen invloed op de tijd tussen de punten. Dat moet anders.

In 2017 werden bij de Next Gen Finals ook de verkorte sets en het beslissende punt op deuce geïntroduceerd. De eerste vernieuwing is bedoeld om sets in een eerder stadium spannend te maken en de tweede om eindeloos deuce te elimineren. Anno 2021 noemt de ATP dit op de website van de Next Gen Finals nog steeds ‘innovaties’. Maar dat zijn het vier jaar na introductie natuurlijk niet meer. Bovendien doet de ATP verder niets met deze regelwijzigingen. De Next Gen Finals is daardoor nog steeds het enige toernooi waar deze afwijkende regels gelden en dreigt daardoor te verworden tot een circustoernooi. Ons advies aan de ATP is: stop met deze afwijkingen of voer de wijzigingen breder door. Wat ons betreft het eerste.

De grootste gruwel bij de Next Gen Finals vinden we courtside coaching. Langs de baan zitten de coaches van de spelers met laptops voor zich met daarop alle data van de wedstrijd, ondertussen druk aanwijzingen schreeuwend naar hun pupillen. Wat een wanvertoning! Tennis is een individuele sport. Wedstrijden worden gewonnen mede door het tactisch inzicht van de spelers zelf. Door het vermogen om wedstrijden te kunnen lezen; door zelf te constateren dat een tegenstander vooral door het midden serveert, dat hij met zijn backhand meestal cross speelt of dat hij steeds ver achter de baseline staat. En wedstrijden worden gewonnen op eigen mentale kracht, zonder hulp daarbij van anderen.

Het is prima dat bij de Next Gen Finals wordt geëxperimenteerd met veranderingen. Maar hopelijk is courtside coaching een kortdurend experiment. Want een tenniswedstrijd is een gevecht van man tegen man. En dat moet zo blijven!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s