Hitte en nachtwerk: dat moet anders

Hitte en nachtwerk. Dat zijn twee fenomenen waar tennissers op de ATP Tour mee te maken hebben. Ook deze week weer in Washington en Los Cabos.

De ATP Tour kent geen zomerstop, waardoor ook in de maanden juli en augustus wordt getennist. In Washington loopt de temperatuur overdag op naar 35 graden, bij een luchtvochtigheid van 74%. In Los Cabos zijn de temperatuur en de luchtvochtigheid vergelijkbaar. Drukkend warm is het. En dat merken de spelers uiteraard. Maar er is een verschil tussen de beide toernooien.

In Washington wordt overdag vanaf 12.00 uur getennist. Fijn voor ons als Europese televisiekijkers, want dagelijks vanaf 18.00 uur kunnen we voor de wedstrijden gaan zitten. Maar voor de Amerikanen geldt dat de partijen op het heetste moment van de dag worden gespeeld, ook op werkdagen. Het gevolg is dan ook dat de tribunes bij aanvang van de tennisdagen vrijwel leeg zijn. Waarom worden de aanvangstijden niet verschoven naar later in de middag? Dan is het iets minder warm en is het voor de fans makkelijker om het toernooi te bezoeken, na een verkorte werkdag?

In Mexico doet men dat wel. Daar beginnen de wedstrijden dagelijks pas om 17.00 uur (en vanaf vandaag pas om 19.30 uur). Dat heeft wel een keerzijde. Namelijk de nachtwedstrijden. Die nachtelijke partijen zijn inmiddels berucht. We herinneren ons Alexander Zverev in Acapulco en in Madrid. In Acapulco kwam hij pas om 5 uur in de ochtend van de baan en in Madrid leidde een nachtelijke halve finale van Zverev tot een bijna-walkover in de finale voor zijn tegenstander Carlos Alcaraz. In Los Cabos kwamen Cameron Norrie en Radu Albot eerder vandaag om 00.45 uur lokale tijd van de baan.

Beide vinden we niet goed: noch de wedstrijden midden op de dag in de hitte, noch de partijen die (ver) na middernacht eindigen. In het belang van de spelers en het publiek moeten toernooiorganisaties hierin een betere balans zien te vinden.

Ondertussen is het zoals het is. In Washington wacht het merendeel van de overgebleven spelers vandaag een nieuwe beproeving. Als gevolg van de regen moeten zij eerst hun wedstrijden van gisteren afspelen en vervolgens nogmaals de baan op voor de volgende ronde. En opnieuw mogen ze dat doen vanaf het middaguur, als de hitte en luchtvochtigheid maximaal zijn.

Onder hen Botic van de Zandschulp. Hij speelt vanavond rond 20 uur onze tijd zijn derde set tegen Frances Tiafoe. Bij winst speelt hij later op de dag (in de nacht bij ons) tegen wellicht Nick Kyrgios. Eerder deze week bezweek Taylor Fritz aan de hitte. Hopelijk vergaat het Botic beter.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s