De ster van Felix rijst

Het deelnemersveld voor de Tour Finals lijkt bekend, doordat Felix Auger-Aliassime het toernooi van Basel wint. De jongen is een man geworden.

Felix mag door zijn overwinning 500 ranglijstpunten bijschrijven. Daardoor stijgt hij naar de zesde plaats in de Race to Turin, waarvan de beste zeven spelers zich plaatsen voor de Tour Finals, plus Novak Djokovic, als winnaar van een Grand Slam. De nummer zeven is nu Andrey Rublev.

Waar het deelnemersveld normaal gesproken wordt beslist tijdens het Masterstoernooi van Parijs, lijkt dat nu niet het geval. Taylor Fritz en Hubert Hurkacz maken mathematisch gezien nog een kans. Maar dan moeten zij in Parijs minimaal de finale halen, terwijl ze dan nog steeds afhankelijk zijn van de resultaten van anderen. .

Felix heeft zijn vrijwel zekere deelname aan de Tour Finals vooral te danken aan zijn formidabele maand oktober. In deze maand won hij drie toernooien achter elkaar: dat van Florence, Antwerpen en vandaag dus het toernooi van Basel. En dat voor een speler die negen van zijn eerste tien ATP-finales verloor!

Wat vooral opvalt aan het goede spel van Felix, is zijn service. Toen hij als tiener op de Tour verscheen, was dat nog een wankelmoedige slag. Vooral zijn opgooi deed destijds pijn aan de ogen, met karrevrachten aan dubbel fouten als gevolg. Dat is nu compleet anders. De service van Felix is een wapen geworden, dat ook de rest van zijn tennis naar een hoger niveau stuwt. En minstens zo belangrijk: waardoor hij mentaal ook is gegroeid.

Inmiddels heeft Felix zijn tienerjaren achter zich gelaten. 22 jaar is hij nu. De oogsttijd is begonnen. Maar we blijven kritisch: Felix heeft nog geen grote toernooien gewonnen en zijn statistieken tegen top-10 spelers zijn vooralsnog matig: een winstpercentage van slechts 29%. Het is nu tijd voor de volgende stap: 1000-toernooien winnen en toppers verslaan. Van Carlos Alcaraz heeft hij deze week al gewonnen. Felix Auger-Aliassime gaat ongetwijfeld nog meer winnen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s